Over Tundra Grill

Kotakeittiö – TundraGrill de stoere vuurplaats uit Finland 

Het verhaal van Kotakeittiö (Fins voor Kota keuken) of TundraGrill, zoals hij buiten Finland vaak wordt genoemd begint in Joenssuu, Finland. Hier ontwikkelt Rakennustempo Oy, de grootste machinefabriek van het land (bouwer van o.a. Berry Harvesters), in 1993 een kookvuur voor in de Finse kota (hut). Er was behoefte aan een warmtebron, waar je je na een actieve dag buiten gezellig met vrienden omheen kon terugtrekken en waarop je tegelijkertijd ook de maaltijd kon bereiden. De TundraGrill Basic was vanaf het begin een succes.

Uit Fins staal en het Finse gevoel voor eenvoudig design ontstond de TundraGrill.

Sinds 2003 brengen wij de TundraGrill Basic op de Nederlandse markt. In de loop van de tijd werden er nieuwe modellen aan toegevoegd. Er was in het verleden zelfs een klein model dat eenvoudig op een auto trekvakantie kon worden meegenomen. Helaas werden de productie kosten voor dit model in Finland te hoog, waardoor het begin deze eeuw uit het assortiment verdween. Met de Horna (Hel),  Basic, Basic HD, BBQ en Appetivo had Rakennustempo Oy een TundraGrill voor elke plek.

Workshops

In 2013 wordt de TundraGrill overgenomen door Pisla Oy, waarmee de vuurplaatsen toegang kregen tot een uitgebreid netwerk in Europa en daarbuiten. Het succes van de Tundragrill verspreidde zich zo snel.
Eind 2015 neemt Pisla Oy ook Muurikka Oy over en voegen zij de twee sterke Finse outdoor merken samen. TundraGrill maakt sindsdien onderdeel uit van Muurikka. Het blijkt een ijzersterke combinatie waarmee de buitenkok wordt bediend. Of het nu om een backpacker gaat die op een vuurtje zijn potje wilt koken, een visser die aan een Zweeds meertje zijn vangst wilt roken of de familie die op het terras van hun stuga een feestmaal wilt bereiden.
Bezoek voor het overige assortiment www.muurikka.nl

2018
Dit jaar bestaat de TundraGrill 25 jaar. En wie jarig is trakteert. Daarom doen we dit jaar bij iedere TundraGrill Basic een roestvrijstalen Muurikka koffieketel en een pak Zweedse Kokkaffe (Lapse kookkoffie). Een aanrader voor een authentieke kampvuur ervaring.

En er is een nieuw model, de TundraGrill Notski (vuurtje). Een klein model dat zonder gereedschap is te monteren. We zijn blij dat hiermee het kampeermodel weer terug is in het assortiment.

Vanaf dit jaar wordt de TundraGrill Basic aangeboden met een ‘pot hook’ i.p.v. de kleinste zwenk-arm en een Muurikka grillplaat.
Zo ontstaat een vuurplaats waarop de complete maaltijd is te bereiden. Na afloop zet je een sterke bak koffie. Stookt het vuur wat hoger op en met eenTundraGrill-Basic wijntje in de hand wordt het langzaam laat.

We wensen je veel mooie momenten rond het vuur met vrienden

Peter Quist
Muurikka Nederland